top of page

MOR  SALKIM

images.jpg

    Çoğu insan ya yazlık bir evi olduğu için ya da yaz tatilini geçirmek için gider Bodrum’a. Oysa Bodrum'un sadece deniz ve güneşten ibaret olmadığını bilmek gerekir. Çünkü bu sevimli kasabada ne çok görülecek güzellikler var aslında. Örneğin Zai denen mekânı hiç merak edip gittiniz mi? Yeni Nesil Kütüphane, sanat etkinlikleri, klasik müzik, jazz konserlerinin yanı sıra çeşitli aktiviteler üzerine kurgulanan atölyeleri ile vazgeçilmez bir mekân haline geldi Bodrum’da. Mor Salkım ise henüz hak ettiği yeri bulamayan mekânlar arasında. İnanın insanın ruhunu dinlendiren çok farklı bir dünya. Hâlbuki ondan hoşlanacak insanların çok yakınında. Bodrum’un Mumcular Köyü Karova bölgesinde konuşlanmış bir bağ ile şirin bir kafe.

bag-1.jpg

   Mor Salkım, topraktan şarap kadehine giden tutku dolu bir yolculuğun hikâyesi. Ankara’da Kalecik Karası ile başlayan amatör ruhlu bağcılık serüveni aileyi bugünlere taşımış. Kısa süren yağış sezonunu takip eden uzun ve kurak geçen sıcak yaz mevsimi şarap üretimi için bulunmaz bir nimet olduğunu bildikleri için yatırım için Bodrum’u seçmişler. Bağ yeri seçimi uzun sürmüş.

Sonunda kuzey ve batı rüzgârlarının hâkim olduğu, çevresi çam ve zeytin ağaçları ile çevrili Dörttepe ve Çömlekçi köyleri arasında Karaova Bölgesi’nde arazi bulunmuş. Toprak, güneş ve rüzgârı, mahsulün verimini ve kalitesini olumlu etkileyecek nitelikte olduğuna inanılmış. Bunlarla uyumlu Şiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot ve Bornova Misketi olmak üzere toplam 16.000 asma kütüğünün sağlıklı dikimine başlanmış. İlk ürün 2016 yılı hasat döneminde alınmış. Bu ve bunu takip eden yıllarda elde edilen ürün, lisans sahibi yerel üreticiler kanalı ile şaraba dönüştürülmüş. İşte o günlerde aile içinde arzu edilmeyen gelişmeler yaşanmış. Bu işin mimarı ve kurucu ortağı olan insan, kötü bir hastalık yüzünden hayata veda edip hakkın rahmetine kavuşmuş.

Geride kalan ailesi, onun hayalini gerçekleştirip anısını yaşatmak için bağ yatırımını tamamladıkları gibi mevcut bağ alanına ilave yeni arazi alıp asma kütüklerinin dikimine de devam etmişler. Bunun yanı sıra 50.000 şişelik ciddi bir üretim tesisi kurarak, ürettikleri üzümleri şarap haline dönüştürmüş. Tesis, toprak seviyesi altında kurulmuş. 

tas-ev-1400x600.jpg

Bağ bozumu sonrası toplanan üzümler, toprak seviyesinde yer alan platform üzerinde işlenip, alt katta bulunan krom tanklara alınıyor. Tesisin 40 tonun üzerinde depolama imkânı da var. Bağcılık uzaktan görüldüğü kadar kolay bir iş de değildir. Her zor işte olduğu gibi ayrıntılı bir takvimi uygulamak gerekiyor. Asma kütüklerimi dikerim keyfime bakarım diye düşünenler sakın soyunmasın bağcılık işine. Ot ayıklamasından budamasına, fide aralarının sürülmesinden kafes tellerinin onarımına, ilaçlamadan bağ bozumuna kadar uygulanan her süreç oldukça yorucu. Bağ bozumu sonrası üzümlerin bakire genç kızlar tarafından ayaklarınla ezilmesi ise ancak İtalyan filmlerinde görülen bir fantezi.  Önemli olan ürünün işlenip öncelikle meşe fıçılara yerleştirilmesi.

şarap.jpg

      Tesiste üretilen şaraplar ise,

Shiraz; Morumsu bordo renklidir. Damakta baharat ve biber tadı bırakırken erik aroması kokusu verir. Yıllandırılacak tam gövdeli sek bir şaraptır.

Cabernet Sauvignon; Koyu yakut renklidir. Damakta meşeden gelen vanilya tadı bırakır. Siyah meyve ve biber aroması hissedilir. Cesur ve iddialı bir şaraptır.

Merlot; Yakut rengi taşır. Erik, böğürtlen, kiraz gibi siyah meyve aromalarıyla öne çıkar. Merlot, yumuşak içimi ile yeni başlayan şarap severlere önerilen bir şaraptır. Sıraladığımız bu kırmızı şaraplar birbirleriyle harmanlanarak yeni lezzetler yaratılır.  

Bornova Misketi; Altın sarısı bir rengi vardır. Burunda hanımeli, bergamot, ıhlamur, limon çiçeği, şeftali, turunçgillerin yanı sıra gül notalarının da inanılmaz aromatik tesirini bırakır. Bu sek beyaz şarap, içene dengeli bir içim sunar. 

   Degüstasyon ve gastronomi dünyası çok derin, öğrenilmesi çok zor bir dünya. Ama şarap, her yudumunda farklı güzellikler keşfedilecek hoş ve naif bir içki. Hangi şarabın hangi yemekle ya da hangi tür peynirle uyum sağladığı, hangi şarabın ne tür bir kadehte ve hangi ısıda servis edilmesi önemli olsa da bana göre daha da önemli olan şarabın kiminle içileceğidir. Şarapta hakikatin gizli olduğunu asla unutmamak gerekir.

     Mor Salkım bağlarının içinde misafirlerine hizmet veren Cafe Mor isimli şirin bir mekan da var. Çam ve zeytin ağaçlarının gölgesinde, kuş cıvıltıları arasında, insana huzur veren sevimli bir mekân. Ziyaretçilerine şarabın yanı sıra peynir ve soğuk et tabağı servisi de yapıyor. Ayrıca bazı hafta sonları canlı müzik de oluyor. Çalışma saatleri canlı müzik olmadığı günlerde 14.00 – 20.00 saatlerde müşterilerine hizmet veriyor.

Adres : Çömlekçi Mah. Çömlekçi Sok No 408, Eski Hava Alanı Mevki.

Bodrum / Muğla

 

Ulaşılacak Telefonlar:

0532 413 56 05  –  Melih Erdemir

0542 674 30 22  –  Emel Erdemir

0536 915 19 15  –  Aleksandra Akkulak

     Bu bağ gezisini yapanların memnun kalacağını ümit ederim.

bottom of page